22 Mart 2009 Pazar

Stajda Proje Geliştirecekler

Philip MorrisSA, öğrencilerin bilgilerini pratiğe dökememelerinden yola çıkarak bir staj uygulaması geliştirdi. Şirket çalışanı gibi görev alacak stajyerler minimum 2 ay sürecek staj programının sonunda yer aldıkları projeleri şirketin üst düzey yöneticilerine sunacaklar.

-->

Türkiye sigara pazarına 1984 yılında giren Philip Morris International dünyada 160’dan fazla ülkede faaliyet gösteren, yaklaşık 80 bin kişinin çalıştığı, uluslararası bir şirket. Bugün ise Türkiye’de iki şirket olarak faaliyet gösteriyor. Philsa ve Philip Morris SA. İki şirketteki toplam çalışan sayısı 1.600’e yakın.

Proje bazlı staj programı uygulayan şirketin amacı hem gençlere iş hayatını gösterme ve birebir sorumluluk alma imkanı sağlamak hem de Philip MorrisSA’ya değer katacak potansiyel çalışanlarla tanışma imkanı yakalamak. Belirlenen departmanlar için özel olarak içeriği hazırlanan 2 aylık staj programı boyunca ekibe katılan stajyerlere belirli bir proje sorumluluğu veriliyor. Şirket içinden atanan stajyer koçu sayesinde stajyerler kendilerine verilen proje üzerinde çalışmanın yanısıra departmandaki günlük iş süreçlerine de dahil oluyorlar. İki aylık sürecin sonunda projelerini üst yönetime sunan stajyerler potansiyel çalışan olarak görülüyor. 2009 yılında staj programından 25 kadar öğrencinin yararlanması planlanıyor. Satış ve dağıtım, pazarlama, bilişim teknolojileri, finans ve PhilSA fabrikası stajyer alınması planlanan bölümler. Haziran ayında başlayacak programlara katılan stajyerlere asgari ücret ödeniyor ve ferdi kaza sigortası yapılıyor. Ayrıca stajyerler diğer çalışanlar gibi yemek, servis, sosyal kulüpler gibi yan haklardan da faydalanabiliyor.

Projeyi stajyer seçiyor
Philip MorrisSA Yönetim ve Organizasyon Geliştirme ve İşe Alım Müdürü Ceyda Kamhi Özyel öğrencilerin üniversitede gerçekten iyi bir akademik altyapı aldıklarını fakat uygulamada sorun yaşadıklarını söylüyor. "Bizim birçok projemiz oluyor, stajyerleri de bu projelere yerleştirelim dedik."

Philip Morris SA İnsan Kaynakları Müdürü Doğa Özgül Çevrim ise gelişim prensiplerine baktıklarında 70-20-10 kuralı olduğunu söylüyor. "Yetişkinler, gelişimlerininin yüzde 70’ini iş başı aktivitelerden, yüzde 20’sini başkalarıyla olan ilişkilerinden, yüzde 10’unu da eğitimden alıyorlar. Yüzde 70’lik kısmı projelerden ya da bu tip çalışmalardan alabilirler. Bu nedenle böyle bir fırsat sunalım istedik." Stajyer de olsalar öncelikle 2 basamaklı görüşmeden geçiyorlar. Yer almak istedikleri fonksiyonun direktörüyle de görüşüyorlar. Öğrenciler de hangi projede çalışacaklarını mutlaka soruyor. Net bir cevap da alıyorlar. Projelerin bilgileri detayları öğrencilerle paylaşılıyor. Stajyer projeyi de seçebiliyor. Doğru projelere katkıda bulunabilecek, şirket prensiplerine de uyabilecek stajyerlere, kendilerini geliştirebilecekleri projeler sunuluyor.

İşin nasıl yapıldığı önemli
Doğa Özgül Çevrim işin ne kadar yapıldığı kadar nasıl yapıldığının da önemli olduğunu söylüyor. "Çok iyi sonuçlar getiriyor olabilirsiniz ama bunu yaparken takım çalışması içine girmezsiniz, astlarınızı yetiştirmezsiniz, nasıl tarafında zayıf kalırsanız o sonuçlar bizim için çok kıymetli değildir." Philip MorisSA’da pazarlama, satış, üretim, planlama, mühendislik, bilgi-işlem, satış planlanması, saha, insan kaynakları gibi birçok bölümde staj yapılabiliyor. Staj programları projelere bağlı olduğu için asgari 2 ay sürüyor. Öğrencinin okulu problem olmuyorsa dönemsel olarak kış stajı da yapabiliyorlar. Staja katılacak öğrencilerde aranan şeyler sosyallik, girişkenlik, kulüp üyelikleri, temel yetkinlikler, başarı odaklılığı, iletişim, analitik düşünce, öğrenme yeteneği.

Staj programı için son başvuru tarihi 10 Nisan. Trainee Programı için son tarih ise 1 Nisan. Başvurular kariyer.net üzerinden yapılabiliyor.
Yetenek havuzuna ekleniyorlar
Staj döneminde öğrencinin performansı değerlendiriliyor. Projelerin sunumunu yapıyorlar ve geri bildirim alıyorlar. Stajyerler ayrıca şirketin yetenek havuzunda tutuluyor. Staj sırasında, iş hayatında, ofiste dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında ve kendi teknik konularında eğitim alıyorlar. Stajyerlerin gelişim ihtiyaçlarına göre kendi amirleriyle birlikte de bir eğitim programı oluşturabiliyor. 2’nci ayın sonunda staj sırasında bütün öğrendiklerini belli bir gruba anlatıyorlar. Böylece üst düzey yöneticilere sunum yapmış oluyorlar.

Yeni mezunlara Trainee Programı
Philip MorrisSA’da yeni mezunlar için Trainee Programı da uygulanıyor. Bu program satış ve pazarlama ya da finans alanında olabiliyor. 18 ay süren bu programda finansın ve satış ve pazarlamanın farklı bölümlerinde çalışabiliyorlar. 18 ay sonunda da sürekli bir pozisyona yerleşiyorlar. Bu programa katılan mezunların işe başladıkları andan itibaren hem yetkinlikleri hem de teknik bilgileriyle ilgili bir gelişim planları oluyor. Bu planla doğru orantılı olarak bir de kariyer planı hazırlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder