20 Mart 2009 Cuma

Kariyer Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


Faturalarınızı her ay zamanında ödüyorsunuz. Doktorunuza yılda en az bir kez görünüyorsunuz. Aile üyelerinizin doğum günlerini kutluyorsunuz. Peki neden hayatınızda önemli bir yeri olan kariyer yönetiminize de günlük rutin işlerinize ayırdığınız kadar vakit ayırmıyorsunuz?

Bir çok insan kendi kariyerleri söz konusu olunca inisiyatif sahibi olarak değil de konuya tepkisel olarak yaklaşmayı bir alışkanlık haline getiriyor. Kariyerimiz üzerince yeterince düşünmüyoruz. İşten çıkarılırsanız bunu bir talihsizlik olarak algılamanız kariyer başarınızı olumsuz yönde etkileyen bir yanlış anlamadan başka bir şey değildir. Çoğunlukla "Bu neden bana oldu?" diye sorarız. Bunun yerine "Bu oldu, şimdi ne yapmalı, yeni yolumu nasıl çizmeliyim?" demeliyiz oysa ki.

İşte size kariyer yönetimi hakkında insanların düştüğü ortak yanılgılardan bazıları:

1) En kalifiye eleman iş teklifini kapar
Yanlış! Bir çok kez adaylar daha az özelliğe sahip olmasına karşın iş tekliflerini kolayca elde edebiliyorlar. Çünkü bu adaylar iş görüşmelerine çok iyi hazırlanarak kendilerini daha iyi pazarlıyorlar. Kalifiye olmak tek başına yeterli değildir. Öncelikle iş vereninizi aranılan iş için en iyi aday olduğunuza ikna etmelisiniz.

2) Bir iş bulur bulmaz, kariyerim üzerine çalışmak zorunda değilim
Yanlış! Şu anda bir iş sahibi olsanız dahi, yarın ne olacağını asla bilemezsiniz. Eğer bir kariyer yıkımı yaşamak istemiyorsanız kariyer yönetiminiz üzerinde sürekli olarak çalışmayı profesyonel yaşamınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Örneğin kendi sektörünüzdeki profesyonel kişilerle düzenli olarak bağlantı halinde olmalısınız ve en önemlisi bunu günlük hayatınızın rutinlerine dahil ediyor olmanız.

3) Okuldan mezun olur olmaz profesyonel eğitim hayatım bitti
Yanlış! Mezun olduktan sonra bile profesyonel bilgilerinizi tazeleyip güncellemelisiniz. Bunun için seminerlere gidebilir, ticaretle ilgili yayınları düzenli olarak takip edebilir, sertifika programlarına katılabilirsiniz. Bu gibi aktiviteler sizin sürekli gelişmekte olan profesyonel gelişim sürecinizin bir parçası haline gelmelidir. Unutmayın profesyonel olmanın en önemli şartı kendi alanıyla ilgili bilgilerini güncel tutmaktır.

4) İşverenler her zaman ödeyebildikleri en cömert ücreti öderler
Yanlış! İşverenler ücret araştırması yaptığınızı düşünürler ve sizinle çekişmeli bir ücret pazarlığı yapmaya hazırdırlar. Onlarla pazarlığa oturmadığınız takdirde, sizin hakkınızda hayal kırıklığına uğrayacak ve sizin gerçekten uygun bir aday olup olmadığınız hakkında şüpheye düşeceklerdir.
İşverenler genelde başlangıç olarak size düşük bir ücret sunarlar. Bu sizin tepkinizi ölçmek için bir deneme aracıdır, her zaman başlangıç teklifinden daha iyisine ulaşabilmek için bir fırsat vardır.

5) Eğer iyi bir pozisyona sahipsem güvendeyim demektir
Yanlış! Şirketlerin birleşmesi, iş pazarının daralması ve dalgalı ekonomilerde artık kimsenin işi güvende değildir. Genel Müdür'ünüz bile bir gün işsiz kalabilir.

6) Özgeçmişim bir iş aramak için ihtiyacım olan yegane dokümandır
Yanlış! Özgeçmişiniz iş arayan bir kimsenin araç kitindeki ihtiyaç duyulan on araçtan yalnızca biridir. Günümüz market koşullarında kaliteli bir pozisyonda yer almak istiyorsanız, özgeçmişinize ilaveten, başarı hikayeleriniz, kendinizi iş piyasasında nasıl konumlandırdığınız , iyi referanslarınız , profesyonel bir biyografiniz ve hedef şirket listeniz araç kitinizde bulunması gereken önemli unsurlardan yalnızca bir kaçı.

7) İK danışmanım nasılsa bana bir iş bulacaktır, kendi başıma iş araştırmak zorunda değilim.
Yanlış! Danışmanlar iş arama sürecinde yardımcı birer araç olmalarına karşın, günümüz iş pazarında yeni bir iş imkanı bulmanın en başarılı yolu güçlü bir iletişim ağına sahip olmaktan geçiyor. Yönetici araştırma firmalarını kullanmak gerçekten yararlı olacaktır,ancak bunu gücünüzü arttıracak bir araç olarak kullanırsanız. Unutmayın yeni bir işi bulacak güç sizin içinizde saklı! Danışman firmalar bu gücü ortaya çıkarmanıza sadece yardımcı olabilirler.

8) İşverenler kariyer çizgimi şekillendirmekle sorumludur.
Yanlış! Bu durum bizim dedelerimizin zamanında geçerliydi. Ancak şimdi herkes kendi hayatıyla ilgili kararlar almakta özgür. Kendi kariyerinizi başarılı bir şekilde yönetecek güce sahipsiniz. Eğer kendiniz için yararlı olacağını düşünüyorsanız profesyonel bir kariyer danışmanından yardım da isteyebilirsiniz.

9) Çevre Çalışması (Networking) sadece girişimciler ve iş arayanlar içindir. Benim Çevre Çalışması yapmaya ihtiyacım yok.
Yanlış! Networking her zaman kariyer yönetiminde akıllıca bir çözümdür, profesyonel iş yaşamınız boyunca gerekli olan bir araçtır. Eğer ihtiyacınız yoksa bile, etrafınızdakilerin yardımına koşarak bile kendi networkünüzü kurabilirsiniz. Bunun karşılığını ileride fazlasıyla göreceksiniz. Bu kariyer yönetiminizin doğal bir parçasıdır.

10) Birçok iyi iş ilanları zaten internet siteleri ve gazeteler aracılığıyla duyuruluyor, bu kaynaklar benim için yeterli.
Yanlış! İş ilanlarının sadece küçük bir kısmı internet ve gazetelerde yer alıyor ve sizinle yarışan yüz binlerce aday var. Bu yüzden zamanınızı ve enerjinizi çevre çalışmasına ayırmanız daha akıllıca bir hedef olacaktır. Zira güçlü çevre ilişkileri sizi hedefinize daha kolay ulaştırır.

Şu anda kariyeriniz hakkındaki tüm yanlış düşüncelerinizin farkındasınız ve artık bu farkındalığınızı kullanarak kariyerinizde pozitif bir etki yaratabilirsiniz. İlk adım düşünce tarzınızı değiştirmek olacaktır ve sonrasında düşüncelerinizi davranışlarınızla uyumlu bir hale getirerek kariyerinizi daha etkin şekilde yönetebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder